ויטמין B12: כל מה שחשוב לדעת על ויטמין חשוב זה

יולי 26, 2022

ללא טיפול, מחסור בוויטמין B-12 עלול להוביל לאנמיה, עייפות, חולשת שרירים, בעיות מעיים, נזק עצבי והפרעות במצב הרוח.

הכמות היומית המומלצת של ויטמין B-12 למבוגרים היא 2.4 מיקרוגרם.

מחסור בוויטמין B-12 אינו נפוץ בישראל [1]. עם זאת, אנשים האוכלים מזונות מעובדים ולא מקפידים על תזונה מאוזנת עשויים להיות מועדים למחסור. מבוגרים ואנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול המשפיעות על ספיגת חומרים מזינים רגישים גם הם למחסור בוויטמין B-12.

ללא טיפול, מחסור בוויטמין B-12 עלול להוביל לאנמיה, עייפות, חולשת שרירים, בעיות מעיים, נזק עצבי והפרעות במצב הרוח.

הכמות היומית המומלצת של ויטמין B-12 למבוגרים היא 2.4 מיקרוגרם. מדובר בויטמין מומלץ בצריכת הויטמינים היומית שלכם. 

עדויות על הוויטמין

מחקרים על השימוש בויטמין B-12 לפעילויות ומצבים ספציפיים מראים:

  • מחלת לב וכלי דם – חוקרים האמינו בעבר שוויטמין B-12, בשילוב עם ויטמין B-6 וחומצה פולית (ויטמין B-9), עשוי למנוע מחלות לב וכלי דם על ידי הפחתת רמות חומצת אמינו בדם (הומוציסטאין). אך מחקרים מראים כי השילוב של ויטמינים אלו אינו מפחית את הסיכון או את חומרת מחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי.
  •  דמנציה – מחסור בוויטמין B-12 עלול לעודד או להחמיר דמנציה וגרום לתפקוד קוגניטיבי נמוך, אך לא ברור אם תוספי ויטמין B-12 עשויים לסייע במניעה או בטיפול בדמנציה.
  •  ביצועים אתלטיים – אלא אם יש לכם מחסור בוויטמין B12, אין שום הוכחה שתוספי ויטמין B-12 יעצימו את האנרגיה שלכם או יהפכו אתכם לספורטאים טובים יותר.

ויטמין B-12 (קובלמין) ממלא תפקיד חיוני ביצירת תאי דם אדומים, במטבוליזם של תאים, בתפקוד עצבי ויצירת ה-DNA – המולקולות בתוך התאים הנושאות מידע גנטי.

מקורות מזון של ויטמין B-12 כוללים עופות, בשר, דגים ומוצרי חלב. ויטמין B-12 מתווסף באופן מלאכותי גם למזונות מסוימים, כגון דגני בוקר מועשרים, והוא זמין כתוסף דרך הפה. לטיפול במחסור בוויטמין B-12 ניתן להזריק את הוויטמין או לקחת אותו כתרסיס לאף.

מחסור בוויטמין B-12 אינו נפוץ בישראל. עם זאת, אנשים האוכלים מזונות מעובדים ולא מקפידים על תזונה מאוזנת עשויים להיות מועדים למחסור. מבוגרים ואנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול המשפיעות על ספיגת חומרים מזינים רגישים גם הם למחסור בוויטמין B-12.

בטיחות השימוש בויטמין B12

כאשר התוסף נצרך במינונים מתאימים, תוספי ויטמין B-12 נחשבים בדרך כלל לבטוחים לשימוש. בעוד שהכמות היומית המומלצת של ויטמין B-12 למבוגרים היא 2.4 מיקרוגרם, מינונים גבוהים יותר נמצאו בטוחים. הגוף שלכם סופג רק כמה שהוא צריך, וכל עודף יוצא דרך השתן.

מינונים גבוהים של ויטמין B-12, כמו אלה המשמשים לטיפול במחסור, עלולים לגרום ל:

  • כאב ראש
  • בחילה והקאה
  • שלשול
  • עייפות או חולשה
  • תחושת עקצוץ בידיים וברגליים

אינטראקציות

אינטראקציות אפשריות כוללות:

  • חומצה אמינוסליצילית (פסר). נטילת תרופה זו המשמשת לטיפול בבעיות עיכול עשויה להפחית את יכולת הגוף שלך לספוג ויטמין B-12.
  • קולכיצין (Colcrys, Mitigare, Gloperba). נטילת תרופה אנטי דלקתית זו המשמשת למניעה ולטפל בהתקפי גאוט עשויה להפחית את יכולת הגוף לספוג ויטמין B-12.
  • מטפורמין (Glumetza, Fortamet, אחרים). נטילת תרופה זו לסוכרת עשויה להפחית את יכולת הגוף שלך לספוג ויטמין B-12.
  • מעכבי משאבת פרוטון. נטילת אומפרזול (Prilosec), Lansoprazole (Prevacid) או תרופות אחרות להפחתת חומצות קיבה עשויה להפחית את יכולת הגוף לספוג ויטמין B-12.
  • תוספי ויטמין C (חומצה אסקורבית). נטילת ויטמין B-12 עם ויטמין C עשויה להפחית את הכמות הזמינה של ויטמין B-12 בגופכם. כדי להימנע מאינטראקציה זו, קחו ויטמין C שעתיים או יותר לאחר נטילת תוסף ויטמין B-12.

הרופא שלכם יוכל להמליץ ​​על שינוי תרופות או על תזמון מינונים כדי להימנע אינטראקציות אפשריות.

יותם פרל
יותם פרל
דילוג לתוכן