זיתים הם פרי הגדל באזור הים התיכון, באזורים טרופיים, במרכז אסיה ובחלקים מאפריקה.
ישנם מאות מיני זיתים, והפירות הללו והשמן שלהם מהווים חלק בלתי נפרד מהתזונה הים תיכונית. ישנם זיתים שמשחירים כשהם מבשילים. זנים אחרים נשארים ירוקים גם כשהם בשלים לחלוטין. אנשים טיפחו עצי זית במשך יותר מ-7,000 שנה, ולא אחת נמצא קשר בין פירותיו ליתרונות בריאותיים.
זיתים עשירים מאוד בוויטמין E ובנוגדי חמצון רבי עוצמה אחרים. מחקרים מראים שהם טובים ללב ועשויים להגן מפני אוסטיאופורוזיס וסרטן. הזיתים עשירים בשומנים חד בלתי רוויים בריאים וגם בנוגדי חמצון.
זיתים גולמיים הינם מרירים מדי לאכילה, וניתן ליהנות מהם רק לאחר עיבודם, בדרך כלל על ידי כבישה.
ערך תזונתי של זיתים
זיתים – ערכים תזונתיים ל-100 גרם
קלוריות | 145 |
חלבונים | 1.0 גרם |
פחמימות | 0.5 גרם |
שומנים | 15.3 גרם |
כמה קלוריות בזיתים?
בזיתים יש כ-145 קלוריות ל-100 גרם. ניתן לשלב זיתים במגוון מתכונים שונים, למשל בסלטים, כריכים, ממרחים, תבשילים ועוד .על אף שזיתים בריאים בדרך כלל בכמויות מתונות, חשוב לזכור שהם מכילים כמות גבוהה של שומן ונתרן.