סטרואידים אנאבוליים – סיכונים ותופעות לוואי

אפריל 7, 2022

חשבתם פעם איך מרימי המשקולות מצליחים להגיע למימדים כל כך גדולים? בעוד שחלקם אולי השיגו את השרירים שלהם באמצעות משטר קפדני של הרמת משקולות ודיאטה, ייתכן שאחרים השיגו את זה דרך שימוש לא חוקי בסטרואידים, שבעבר היה נפוץ יותר בטרם הבינו המתאמנים ומפתחי הגוף את הנזק שהם גורמים לגוף.

מה הם סטרואידים אנאבוליים?

סטרואידים הם חומרים סינתטיים הדומים להורמון המין הגברי טסטוסטרון. יש להם שימושים רפואיים לגיטימיים. לפעמים רופאים כותבים מרשמים של סטרואידים אנבוליים כדי לעזור לאנשים עם סוגים מסוימים של אנמיה ולגברים שאינם מייצרים מספיק טסטוסטרון בעצמם.
לעתים רופאים רושמים גם סוג אחר של סטרואידים, הנקראים קורטיקוסטרואידים, כדי להפחית נפיחויות. קורטיקוסטרואידים אינם סטרואידים אנבוליים ואין להם את אותן השפעות מזיקות.
אבל, וחשוב להדגיש, רופאים אף פעם לא רושמים סטרואידים אנבוליים לאנשים צעירים ובריאים כדי לעזור להם לבנות שרירים. צריכת סטרואידים ללא מרשם מרופא אינה חוקית.

שרירן

ישנם סוגים רבים ושונים של סטרואידים. חלק מהסטרואידים האנאבוליים הנפוצים ביותר שקיימים הם: אנדרול, אוקסנדרין, דיאנבול, וינסטרול, דקה-דורבולין ואקוויפויז.

איך משתמשים בהם?

חלק מהאנשים נוטלים אותם בכדורים. אחרים משתמשים במחטים היפודרמיות כדי להזריק סטרואידים ישירות לשרירים. כאשר משתמשים מעלים את המינון יותר ויותר באופן שיטתי, הם נקראים "משתמשי יתר". ידוע כי משתמשי יתר נוטלים מינונים גבוהים פי 10 עד 100 מהכמות שנקבעה מסיבות רפואיות על ידי רופא.
צרכני סטרואידים רבים נוטלים שני סוגים או יותר של סטרואידים בבת אחת. דרך זו של נטילת סטרואידים, הנקראת "פירמידה", אמורה להגדיל את גופם של המשתמשים מהר יותר. חלק ממשתמשי היתר מעלים בהדרגה את המינונים שלהם במחזורים של 6-12 שבועות. בתחילת המחזור, המשתמש בסטרואידים מתחיל במינונים נמוכים ולאט לאט עולה למינונים גבוהים יותר. במחצית השנייה של המחזור, הם מפחיתים בהדרגה את כמות הסטרואידים. אף אחת מהשיטות הללו לא הוכחה כיעילה.

כמה נפוץ השימוש בקרב בני נוער?

רוב בני הנוער חכמים ומתרחקים מסטרואידים. כחלק ממחקר שנערך בשנת 2002 במימון NIDA, בני נוער מארה"ב נשאלו אם הם ניסו אי פעם סטרואידים – אפילו פעם אחת. 2.5% בלבד מתלמידי כיתות ח' ניסו אי פעם סטרואידים; 3.5% בלבד מתלמידי כיתות י'; ו-4% מתלמידי כיתות י"ב.

מהן ההשפעות הנפוצות?

סטרואידים יכולים לגרום לפצעונים ולנשירת שיער. הם יכולים לגרום לבחורים לגדל חזה נשי ולגרום לבנות לגדל שיער פנים. סטרואידים יכולים לגרום להתפתחות גידולים בכבד ולסתימות עורקים. הם יכולים אפילו לעודד התנהגות אלימה בקרב משתמשים. במילים אחרות, סטרואידים מקלקלים את הגוף וגורמים לנזקים חמורים. סטרואידים אמנם גורמים למשתמשים לגדול פיזית, אבל הסיכונים הבריאותיים גבוהים. זה נכון, סטרואידים יגרמו לשריר הדו-ראשי לבלוט, יבליטו את שרירי הבטן וינפחו את הארבע ראשי, אבל זה רק כלפי חוץ. משתמשי סטרואידים עשויים להיות מרוצים מאוד כשהם יתבוננו במראה, אבל הם עלולים ליצור לעצמם בעיות חמורות מבפנים. בעיות אלו עלולות לפגוע בהם לשארית חייהם. למעשה, השימוש בסטרואידים יכול להביא לקיצור חייהם.

אולי תרצו לקרוא גם על: תוספי תזונה טבעיים לחיזוק האון הגברי.

סטרואידים גורמים לחוסר איזון הורמונלי

לבני נוער, איזון ההורמונים חשוב מאוד. הורמונים מעורבים בפיתוח תכונות נשיות של נערה ותכונות גבריות של נער. כאשר משתמשים בהגזמה בסטרואידים, עלולים לקרות ערבובים מגדריים.
בשימוש בסטרואידים, נערים יכולים לחוות התכווצות אשכים וספירת זרע מופחתת. וכמו כן לפתח שדיים, מצב הנקרא גינקומסטיה.
בנות אשר משתמשות בסטרואידים יכולות להפוך לגבריות יותר, הקולות שלהן עלולים להיות נמוכים יותר עקב השימוש, הן עלולות לגדל שיער גוף מוגזם וגודל החזה שלהם עלול לרדת.

סיכון לפגיעה בהתפחות ובגדילה בקרב נוער

בני נוער המשתמשים בסטרואידים בצורה מוגזמת לפני קפיצת הגדילה הטיפוסית שלהם כמתבגרים, מסתכנים בפגיעה במימוש מלוא פוטנציאל הגדילה שלהם. למה? כי הגוף מתוכנת להפסיק לגדול לאחר גיל ההתבגרות. כאשר רמות ההורמונים מגיעות לנקודה מסוימת, הגוף חושב שהוא הגיע לשלב בוגר, ולכן העצמות מקבלות את המסר להפסיק לגדול מוקדם מדי.

שימוש לרעה בסטרואידים יכול להיות קטלני

כאשר סטרואידים נכנסים לגוף, הם מוזרמים לאיברים ושרירים שונים. סטרואידים משפיעים על תאים בודדים וגורמים להם ליצור חלבונים. חלבונים אלה מביאים צרות.

הכבד, למשל, יכול להצמיח גידולים ולפתח סרטן. משתמשים המגזימים בצריכת סטרואידים עלולים גם לפתח מצב נדיר הנקרא פליוזיס הפטיס שבו ציסטות מלאות דם צצות על הכבד. גם הגידולים וגם הציסטות עלולים להיקרע ולגרום לדימום פנימי.

בנוסף, הסטרואידים אינם טובים עבור הלב. שימוש לרעה בסטרואידים עלול לגרום להתקפי לב ושבץ, אפילו אצל ספורטאים צעירים. זאת משום ששימוש בסטרואידים יכול להוביל למצב של טרשת עורקים [1], הגורם להצטברות שומן בתוך העורקים ולשבש את זרימת הדם. כאשר זרימת הדם ללב חסומה, עלול להתרחש התקף לב. אם זרימת הדם למוח נחסמת, עלול להיגרם שבץ מוחי.
גדילה בדרך המלאכותית – שימוש בסטרואידים – מעמידה בני נוער בסיכון רב יותר למחלות כבד ומחלות לב וכלי דם. סטרואידים יכולים להחליש את המערכת החיסונית, העוזרת לגוף להילחם נגד חיידקים ומחלות. משמעות הדבר היא שלמחלות קל יותר להתפתח אצל משתמשים בסטרואידים ללא מרשם.
על ידי הזרקת סטרואידים באמצעות מחט, בני נוער יכולים להוסיף HIV והפטיטיס B ו-C לרשימת הסכנות הבריאותיות שלהם. משתמשים רבים חולקים "ציוד" לא סטרילי שעלול להפיץ זיהומים ויראליים מסכני חיים.

משקולת

סטרואידים יכולים לגרום לשינויים קיצוניים במצב הרוח

סטרואידים יכולים גם להשפיע על המוח. זעם קיצוני יכול לנבוע מהאופן שבו סטרואידים פועלים על המוח. ידועים מקרים בהם אנשים לא אלימים ביצעו רצח תחת השפעת ההורמונים הסינתטיים הללו.
מצבי הרוח והרגשות של בני האדם מאוזנים על ידי המערכת הלימבית של המוח. סטרואידים פועלים על המערכת הלימבית ועלולים לגרום לעצבנות ודיכאון קל. בסופו של דבר, סטרואידים עלולים לגרום לדיכאונות קשים, מאניה דיפרסיה, אשליות ותוקפנות אלימה או "זעם רויד".

תופעות לוואי חמורות של סטרואידים

לסטרואידים ישנן תופעות לוואי חמורות כמו אקנה קשה שאולי ניתן יהיה לטיפול ע"י שמן סי בי די יום אחד, שיער שומני והתקרחות (גם אצל גברים וגם אצל נשים), ובשורה התחתונה: המדע מוכיח את הסיכונים החמורים של שימוש בסטרואידים על כן אל תשתמשו בהם בכל מקרה והעדיפו תוספים טבעיים.

יותם פרל
יותם פרל
דילוג לתוכן