שיער בריא מסתמך על צריכה נאותה של חומרים מזינים חיוניים כולל ויטמינים, חלבונים ומינרלים. כל מחסור בחומרים מזינים אלה עלול להוביל לבעיות שיער מרובות כגון נשירת שיער, דילול, שבירה, האפירה מוקדמת וקשקשים.
תכונות נוגדות חמצון של ויטמין E
ויטמין E ידוע כממלא תפקיד מכריע בשמירה על בריאות הקרקפת והשיער בשל תכונותיו נוגדות החמצון החזקות. תכונות אלו עשויות לסייע בהפחתת מתח חמצוני ולנטרל רדיקלים חופשיים, אשר לרוב אחראים לפירוק תאי זקיק השערה בקרקפת.
ויטמין E, נוגד חמצון, משפר את ספיגת החמצן בדם, מקדם זרימת קרקפת יעילה. אספקת חמצן משופרת זו יכולה להאט את הזדקנות התא. יתר על כן, ויטמין E לשיער גם עוזר להקל על עייפות, לחזק את הקירות הנימים ולהזין תאים. הוא ממלא תפקיד במניעת היווצרות קרישי דם ונקשר בסיכון מופחת לאי פוריות וניוון שרירים.
סיוע במניעת נשירת שיער
למרות שעדיין נאספות ראיות סופיות, מחקר ראשוני אכן מצביע על כך שוויטמין E עשוי לסייע בבלימת נשירת שיער. מחקר אחד בקנה מידה קטן, שכלל 38 משתתפים שחוו נשירת שיער, חקר את ההשפעה של ויטמין E על שימור השיער. התוצאות הצביעו על כך שנראה כי רכיב מסוים של ויטמין E מגביר את צמיחת השיער במשתתפים, בהשוואה לאלה שקיבלו פלצבו. עם זאת, יש צורך במחקר מקיף יותר כדי לקבוע באופן סופי את ההשפעה של ויטמין E על נשירת שיער.
משחזר את ברק השיער
עדויות אנקדוטיות מצביעות על כך שוויטמין E עשוי לסייע בשיקום הברק הטבעי של השיער שאבד עקב נזק. גורמים שונים כמו חשיפת חום, טיפולים כימיים ושימוש מופרז במוצרי עיצוב עלולים להסיר מהשיער את הברק הטבעי שלו.
שמנים, המועשרים לרוב בוויטמין E, ידועים כמציעים שכבת הגנה נוספת הן לעור והן לשיער. יצרנים רבים משלבים ויטמין E במוצרים שלהם מתוך כוונה לחדש את הברק לשיער. עם זאת, מחקר אמפירי לגבי יעילות ויטמין E בשיקום ברק לשיער מוגבל ונדרשת חקירה נוספת.
הויטמינים העיקריים הממלאים תפקיד קריטי בבריאות השיער כוללים:
- ויטמין A:
מעודד ייצור בריא של שמן בקרקפת
- ויטמין C:
פועל כנוגד חמצון
- ויטמין E:
משפר את זרימת הדם לקרקפת
- ביוטין:
ממריץ את ייצור הקרטין
- אינוסיטול:
שומר על בריאות זקיק השיער
- חומצת ניאצין:
תומכת במחזור הקרקפת
- חומצה פנטותנית, חומצה פארא-אמינובנזואית, ויטמין B6 וויטמין B12:
פעלו יחד כדי למנוע נשירת שיער והאפירה
בין אלה, לוויטמין E יש השפעה עמוקה על הבריאות הכללית, כולל שיער, עור וציפורניים.
מקורות מזון שונים של ויטמין E
ויטמין E מצוי בשפע במגוון מגוון של מקורות מזון, מה שהופך אותו קל יחסית לשילובו בתזונה היומית שלך.
בין המקורות העשירים ביותר של ויטמין E הם שמנים צמחיים כמו סויה ושמן נבט חיטה. שמנים אלו לא רק עשירים בוויטמין E אלא גם מציעים תערובת ייחודית של חומרים מזינים אחרים. הוספת קורטוב של שמנים אלו לסלט או למוקפץ יכולה להגדיל את תכולת הוויטמין E הכוללת של הארוחה.
כמו כן, ירקות עלים ירוקים, כולל תרד, מנגולד וקייל, שופעים ויטמין E. ירקות צפופים בחומרים תזונתיים אלה הם רב-תכליתיים וניתן לשלבם במגוון מנות, החל מסלטים ומרקים ועד שייקים וחביתות.
ברוקולי, מקור מצוין נוסף, עשיר בויטמין E ו-C כאחד, שילוב שיכול לעזור לתמוך בבריאות העור ולחזק את המערכת החיסונית. שעועית, עמוסה בסיבים וחלבונים, מתהדרת גם בכמות טובה של ויטמין E, התורמת לפרופיל התזונתי הכולל שלה.
אגוזים, במיוחד שקדים ואגוזי לוז, וזרעים גולמיים כמו זרעי חמניות הם תחנות כוח של ויטמין E. הכללת חלק קטן בתזונה שלך יכולה לעזור לך לענות על הצרכים היומיומיים של ויטמין E. ביצים, במיוחד החלמון, הן מקור נוסף לויטמין E, מה שהופך אותן לבחירה מצוינת לארוחת בוקר להתחלה עשירה בחומרים מזינים של היום.
לבסוף, דגנים מלאים כמו אורז חום, שיבולת שועל ולחם דגנים מלאים הם מקורות לויטמין E, מה שהופך אותם לחלופה בריאה יותר לדגנים מזוקקים. עם אפשרויות המזון הרבות הללו, הבטחת צריכה נאותה של ויטמין E יכולה להיות משימה קלה וטעימה.
קרא גם:
צריכה יומית של ויטמין E
באשר לצריכה היומית המומלצת, גברים בוגרים צריכים לשאוף ל-10 מיליגרם של ויטמין E, בעוד שנשים בוגרות צריכות להתמקד ב-8 מיליגרם. תוספי ויטמין E לשיער, הזמינים בצורה של טבליות או כמוסות, מציעים דרך נוספת להבטיח צריכה נאותה. עם זאת, שימו לב שעודף של ויטמין E עלול להוביל לתופעות לוואי כמו לחץ דם גבוה וירידה בקרישת הדם. התייעץ תמיד עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני התחלת משטר תוסף.