ביוטין לשיער

יולי 27, 2023

נשירת שיער היא אירוע מטריד המשפיע על נשים רבות ויכול להיות מופעלות מסיבות רבות. פתרון פוטנציאלי אחד כזה לנשירת שיער הוא ביוטין, ויטמין חיוני לתהליכים מטבוליים שונים בגוף. מאמר זה נועד להתעמק בפרטיו של ביוטין לשיער, לדון בתפקידו בבריאות השיער, כיצד לזהות את המחסור בו, והצריכה היומית המומלצת.

הבנת ביוטין

ידוע גם בשם ויטמין B7, ביוטין הוא אחד הוויטמינים מקבוצת B. שמו נגזר מהמילה היוונית "ביוס", המתייחסת ל"חיים", ומשקף את חשיבותו בפעולות החיוניות של האורגניזם. ביוטין משתתף במגוון תהליכים מטבוליים, וממלא תפקיד קריטי במטבוליזם מבחינת שומנים, פחמימות וחלבונים.

הקשר של ביוטין לבריאות השיער

כדי להבין את הקשר בין ביוטין לבריאות השיער, עלינו להבין תחילה את מבנה השיער ואת שני חלבוני המפתח לבריאותו: קרטין וקולגן.

מקורות תזונתיים של ביוטין

קראטין הוא החלבון העיקרי שיוצר שיער. חלבון מבני מיוחד זה נותן לשיער את חוזקו. לכל קווצת שיער יש זקיק שיער – מבנה שנמצא בתוך העור – שהוא חיוני להתפתחות השיער.

הקולגן, חלבון נוסף, ממלא תפקיד מרכזי במבנה העור והוא חיוני גם לחיזוק שורשי השיער ולתפקוד תקין של זקיקי השיער, ובכך תורם 

להתפתחות השיער. מחקר שחקר את ההשפעה של תוספי קולגן על השיער מצא שתוספי קולגן הביאו לקצב מוגבר של צמיחת תאים בתוך זקיקי השיער ולשיפור בעובי השיער.

אז איזה תפקיד ממלא ביוטין לשיער בחלבונים אלה? כפי שהוסבר קודם, ביוטין מעורב במטבוליזם של חלבון. זה חשוב במיוחד לייצור קולגן וקרטין, ובכך ממלא תפקיד בחיזוק שורשי השיער. יתר על כן, מחסור בביוטין עלול להוביל לנשירת שיער. במחקר שבדק את רמות הביוטין ב-503 נשים שחוות נשירת שיער, נמצא שלרובן יש מחסור או רמות גבוליות של ביוטין.

קרא עוד:

צריכה יומית מומלצת של ביוטין

מבוגרים צריכים לצרוך 30 מיקרוגרם ביוטין בכל יום. חלמון ביצה, כבד, כליות, סלמון, דגנים מלאים, קטניות, בוטנים ושקדים כולם עשירים בביוטין. ביוטין נמצא גם בכמויות קטנות בפירות, ירקות ומוצרי חלב. זה גם מיוצר על ידי מיקרואורגניזמים במעיים.

זיהוי מחסור בביוטין

סימנים של מחסור בביוטין כוללים נשירת שיער, ציפורניים שבירות ופריחה. מספר גורמים יכולים לתרום למחסור בביוטין:

תוסף ביוטין לחיזוק שיער ומניעת נשירת שיער

ביוטין לשיער סקירה שיטתית של הנושא פורסמה בשנת 2017 במאמר שכללה 18 מחקרים קליניים ומחקרי מקרה שחקרו את השפעת תוספי ביוטין על שיער. לרוב הילודים והפעוטות בניסויים היה מחסור מולד בביוטין. רוב המחקרים מראים שנשירת שיער משתפרת תוך חודשיים עד שישה חודשים. 

מינון הביוטין בשימוש במחקר נע בין 900 ל-30,000 מק"ג ליום. למרות שזה גדול משמעותית מהמינון המומלץ, זהו ויטמין מסיס במים המסולק בשתן בכמות גדולה יותר. נכון לעכשיו, אין הגבלות על השימוש בו, ואין השפעות שליליות מתועדות כתוצאה מצריכה מופרזת.

סיכום

לסיכום, ביוטין, ויטמין B חיוני, ממלא תפקיד מכריע בבריאות השיער שלנו. חשוב לשמור על צריכה נאותה של ביוטין כדי להבטיח שיער בריא וחזק ועלול למנוע נשירת שיער. אם אתם חווים סימנים של מחסור בביוטין, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי לפני התחלת תוספת.

יותם פרל
יותם פרל
דילוג לתוכן