עלי מורינגה וגרעיניה שימשו את האנושות למשך אלפי שנים כדי לטפל במחלות ולרפא פצעים וזאת כי העלים עשירים ברכיבים תזונתיים ורפואיים חיוניים שתורמים לבריאות האדם.
הצמח החל להיחקר לא מזמן על ידי מדענים בעולם המערבי. עם הזמן, יותר ויותר מחקרים מתחילים להופיע שמראים את סגולותיו הרפואיות של המורינגה. בכתבה זאת אשתף אתכם במה המחקרים גילו על תה מורינגה ואיך להכין אותו.
מהו תה מורינגה?
תה מורינגה עשוי מעלי העץ המורינגה המכונפת. העץ ידוע בשמותיו המגוונים בשפה האנגלית כמו "The Miracle tree" (עץ הניסים), “Drumstick tree” שמתורגם לעברית כעץ מקלות התיפוף.
השם נובע מצורת ההלקטים שלו שדומים למקלות תיפוף. שם נוסף לעץ הוא "Ben oil tree", כיוון שהוא מכיל את החומר בנזאויל. שם פופולרי אחר לעץ הוא "Horseradish tree" (עץ החזרת) בגלל שטעמם של שורשי העץ דומים לטעם החזרת.
מקורו של עץ המורינגה הוא באזורים הטרופיים של דרום אסיה, כאשר הוא מגיע בעיקר מהודו. העץ גדל למטרות שימוש בתחום החקלאי והרפואי בפיליפינים, אינדונזיה, פקיסטן, נפאל וטאיוואן. בנוסף לכך, העץ גדל בצורה טבעית ביערות אפריקה, מרכז אמריקה ואזור אוסטרליה.
המורינגה נצרכת כתה צמחים שמושרה במים רותחים אך אפשר ליטול אותה כתוסף מורינגה אם טעם התה לא בשבילכם, התה עשוי לשמש כשורף שומן טבעי מצויין ובמיוחד כשורף שומן לנשים. אפשר להכין את התה גם עם אבקת עלי מורינגה ושקיות תה. התה נטול קפאין ולכן אפשר לשתות אותו לאורך כל היום.
טעם המורינגה
לתה מורינגה טעם אדמתי שדומה לתה ירוק. הוא פחות מר וחד בטעמו מאשר רוב סוגי התה הירוק, מעבר לכך, עלי תה מורינגה אינם מתפרקים בטמפרטורות גבוהות ולכן אפשר להרתיח אותם למשך זמן ארוך יותר. ניתן להוסיף לתה דבש, נענע וקינמון, כדי לאזן את טעמו.
הרכיבים התזונתיים של תה המורינגה
השורשים, שמן גרעינים והעלים – כולם מכילים רכיבים חיוניים כדוגמת ויטמינים. מחקרים הראו שהעלים מכילים את כמות הרכיבים התזונתיים החיוניים הרבה ביותר מכל חלק אחר בצמח.
לפי מחלקת החקלאות של ארצות הברית, עלי מורינגה טריים עשירים בוויטמינים ומינרלים שונים. עלה מורינגה הוא מקור מעולה לויטמין A, ויטמין C (חומצה אסקורבית) וויטמין 6B. עלי צמח המורינגה מכילים גם כמות רבה של רכיבים חיוניים כמו בטא קרוטן וחומצות אמינו. יתרה מכך, 100 גרם של עלי מורינגה מכילים כ-9 גרם של חלבונים.
יתרונות בריאותיים של תה המורינגה
1. צריכתו יכולה לעזור בהתמודדות עם תת-תזונה
באזורים כמו אסיה ואפריקה עץ המורינגה פעמים רבות נקרא "עץ החיים" או "עץ הניסים", וזאת בשל המרכיבים התזונתיים שלו והישרדותו בתנאי יובש שעושים אותו משומש לעתים תכופות מדינות העולם השלישי. הצמח יכול להיות משומש להזנה של בעלי חיים במשק ואף לטיהור מקווי מים בסיטואציות מסוימות.
במדינות עניות רבות, אזרחים סובלים מתת-תזונה, כתוצאה משלל גורמים כגון מלחמות, מחזור במים נקיים, אדמות שאינן פוריות וחוסר גישה למזון חיוני. עלי המורינגה עשירים בויטמנים ומינרלים חיוניים שעוזרים להוריד את תחושת הרעב ולעזור לאנשים שסובלים מתת-תזונה לעלות במשקל.
בנוסף, שתילת עץ המורינגה יכולה ליצור עבודות חדשות. כיוון שהעץ עמיד לתנאים קיצוניים ובגלל שהוא גדל במהירות, אפשר לאסוף את יבולו כל חודש, מה שמשתלם למדינות לא מפותחות.
חשוב לציין שחלק ממוצרי המורינגה כמו תמצית העלים ואבקת עלי מורינגה פחות אפקטיביים מאשר עלים טבעיים טריים או מבושלים. כדי לטפל בתת-תזונה, מומלץ לצרוך עלים טריים או מבושלים בדומה לתרד.
2. הוא עשיר בנוגדי חמצון
עלי המורינגה עשירים בנוגדי חמצון [1] שידועים כחומרים שמשפרים את הבריאות באופן ניכר. נוגדי חמצון עוזרים לסלק רדיקליים חופשיים בגוף ובמניעת חוסר חמצן בגוף. חוסר חמצן קשור במחלות רציניות כמו מחלות לב, אלצהיימר וסרטן.
נוגדי החמצון בעלי המורינגה כוללים בתוכם בטא קרוטן וויטמין C. במחקרים קליניים בבעלי חיים ובני אדם הפעילות של נוגדי החמצון במרכיבים אלה קושרה בעבר לבריאות מערכת החיסון טובה יותר. כמו כן, עלי המורינגה מכילים קוורצטין שהוא נוגד חמצון שיכול לעזור בהורדת לחץ הדם באנשים מסוימים. בנוסף מחקרים שחומצה כלורוגנית, הנמצאת בעלי המורינגה, מווסתת את רמות הסוכר בדם.
3. יכול למנוע ולטפל בדלקות
בזמן שדלקת היא מנגנון הגנה בגוף שמועיל לתהליכי ההחלה, דלקת כרונית יכולה לגרום לבעיות בריאות חמורות כמו לחץ דם גבוה, כאב כרוני וסיכון גדול יותר לאירוע מוחי. רוב הירקות ומזון ממקור צמחי מכילים מרכיבים נוגדי דלקת. מרכיבים אלה ממיונים בהתאם למרכיבם הכימי. מחקרים מצאו שחלק מהם יעילים יותר מהשאר בהפחתת הדלקת.
תה ואבקת מורינגה מכילים חומרים נוגדי דלקת הנקראים איזוטיאוציאנטים. מחקר קטן שחקר בעלי חיים והתפרסם בכתב העת "Pharmaceutical Biology" מצא שתמצית מורינגה שיככה את תחושת הכאב הקשורה בדלקת. שני ניסויי מעבדה שבוצעו לאחר מכן מצאו שפנול גליקוזיד וחומרים דומים הנמצאים במורינגה בלמו פעילות יתרה של מערכת החיסון והראו תכונות של נוגדי דלקות.
4. יכול לעכב את רעלן הארסן
במדינות עניות רבות, רעל הארסן הוא בעיה מרכזית בכל הנוגע לאספקת המים. הרעל יכול לזלוג גם למי התהום ובכך להרוס את משק החקלאות. תסמינים היכולים להופיע בהרעלת ארסן: כאב בטן, הקאות ושלשול חריף ואף דמי. הרעלה חמורה יכולה להיות קטלנית שיכולה לגרום לקריסת מערכות.
כמה מחקרים קטנים הראו שצריכת מורינגה מונעת הרעלת ארסן. במחקרים אלה בוצעו ניסויי מעבדה קפדניים על מכרסמים קטנים. אמנם, נושא זה מצריך המשך מעקב ומחקר כדי לקבוע שמורינגה אכן מונעת הרעלת ארסן.
בכתב העת "Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine" התפרסם מחקר שמצא שצריכת עלי מורינגה בתור תוסף תוזנה עיכבה את העלאת רמות הטריגליצרידים והגלוקוז בדומה לתוסף ג'ימנמה לדוגמה. בנוסף, העלים עיכבו את השינויים ברמות הכולסטרול גם כן שמתועדים בזמן ההרעלה בניסויים על עכברים.
מחקר שני, שהתפרסם בכת העת "Environmental Toxicology and Pharmacology" מצא שאבקת גרעיני מורינגה הראו יכולות טיפוליות בחולדות שסבלו מהרעלת ארסן. גרעיני המורינגה עזרו באיזון רמות הגלוטתיון והחמצן הריאקטיבי בדם החולדות.
תופעות לוואי של תה המורינגה
כאשר מנסים תוסף תזונה חדש או תה צמחים, תמיד פנו והיוועצו בתזונאי או רופא. מרכיבי התה לעתים יכולים להתנגש עם תרופות מסוימות ולגרום להופעת תופעות לוואי בנשים בהריון או בתקופת הנקה, במקום לשתות תה מורינגה, בזמן ההנקה פרוביטיקה היא תוסף מועיל ובדוק וגם בזמן ההריון פרוביוטיקה עשויה להועיל למצב הבריאותי של האם ושל התינוק, תה מורינגה הוא צורה מצויינת של פרוביוטיקה לנשים.
ה-FDA האמריקאי לא בודק את תכשירי המורינגה. שימוש בכל חלקי הצמח אינו מאושר להקלות או טיפולים במחלות. כדי לאשש את יכולותיה הרפואיות של המורינגה וכל הנגזר ממנה, נדרשים מחקרי המשך.
אם אתם רוצים לשתות תה מורינגה, הנה כמה דברים שחשוב לדעת:
נשים בהריון
לנשים בהריון אסור לצרוך מוצרי מורינגה. חלק מהמחקרים הראו שצריכת שורשי ופרחי מורינגה המכילים מרכיבים שעלולים לגרום ללידה מוקדמת או הפלות טבעיות. אם אתן מחפשות תוסף מלא בכל טוב, צמחי מרפא הן אפשרות מצויינת אך בזמן ההריון מומלץ לא לקחת סיכונים, בתקופה זו, עדיף להשתמש במולטי ויטמין להריון, פורמולה מיוחדת המותאמת בשבילכן במיוחד לתקופה הזו.
תגובות בין חומרים
עלי מורינגה מכילים אלקלואידים שיכולים להאט את קצב הלב ולהשפיע על לחץ הדם. אם אתם צורכים תרופות שמווסתות את לחץ הדם, או אתם סובלים ממחלות לב, פנו לרופא המטפל שלכם והיוועצו עמו טרם שתיית התה.
איך מכינים תה מורינגה
מרכיבים:
- 284 מ"ל מים
- כפית תה עלי מורינגה
- ממתיק כמו דבש או אגבה (לא חובה)
הוראות הכנה:
- הרתיחו מים בקומקום או בסיר על הכיריים.
- הכניסו את עלי תה המורינגה לתוך מסננת תה והכניסו לתוך המים הרותחים.
- הורידו מהחום והשאירו את התה להשריה למשך 3 עד 5 דקות.
- המתיקו כרצונכם ותהנו!
שתיית התה
תה המורינגה הוא תה יחסית חדש בעולם המערבי, אמנם הוא נצרך בכמויות רבות באזורים אחרים בעולם הודות לרכיבים החיוניים שלו. מחקרים הראו שהתה והעלים מכילים תרכובות שיכולות לשפר את הבריאות, לעומת זאת מחקרים נוספים נדרשים כדי לאשש את היתרונות של התה ושל מוצרי מורינגה אחרים.
עד שיוספו עוד מחקרים, אפשר להנות מהטעם הנפלא של התה והניחוח הייחודי שלו. הכינו כוס תה והתמקמו בפינה נוחה כדי להנות מכמה רגעי מנוחה ושלווה.